str. Tribunului 18, 337005 Hunedoara

scoalabaia@yahoo.ro

0254.682.109

   Scurt istoric

          ȘCOALA ELEMENTARĂ (VECHE)

 

            Școala elementară (veche) este formată din două corpuri de clădire cu pereții groși de 0,8 m și ziduri de 1 m dublate cu un strat de cărămidă dură. Clădirile acestea au fost construite la mijlocul secolului al XIX-lea servind drept cazarmă pentru jandarmeria ungară (până în 1918), ele fiind legate print-un grilaj de fier și o poartă metalică.

            În prima clădire (la nr. 18) se aflau două săli mari (posibil dormitoare), iar clădirea a doua (la nr. 0) avea două săli mai mari (pentru birouri) și două săli mai mici (pentru dotări și arme), legate între ele printr-un coridor înalt. La subsolul acestui corp se afla închisoarea cu vatră și tavan boltit, cu geamuri înguste și zăbrelite și ușă cu grilaj de fier spre curte. Tot la subsol se mai afla depozitul de muniție și armament. Pe parcursul timpului sălile au avut diferite întrebuințări și repetate renovări în funcție de destinație.

            După 1918 clădirile s-au transformat în Școală elementară de 7 clase, iar după 1965 în atelier-școală și sală de sport. În prezent, în prima clădire se află o modernă sală de sport, iar în cealaltă clădire: sala festivă și grădinița de copii (cu sală de studiu și sală de joacă).

            Pe peretele sălii festive există o placă bilingvă cu textul: Aceasta a fost cazarmă militară (jandarmerie) și inchisoare în timpul revoluției de la 1848-1849”.

ȘCOALA GENERALĂ (NOUĂ)

 

            Școala generală (nouă) a fost construită între anii 1964-1965 în curtea și grădina celei vechi, avănd arhitectura tipic școlilor generale din anii socialismului, în formă de ”L” orientate spre sud, cu două intrări.

            Construcția are două nivele: parter și etaj pentru opt săli de clasă, un laborator, cancelarie, secretariat, bibliotecă și direcțiune. În perioada 1975-1980 sub conducerea pasionatei profesoare Lăzăruț Maria- director coordonator, clasele și-au schimbat aspectul tradițional cu bănci și mese de lucru, devenind cabinete de specialitate: primul a fost cel de geografie, apoi cel pentru limba română, matematică, biologie, istorie, laborator de fizică-chimie, sală de sport, clase primare, grădiniță, fiind considerată ”o școală dintr-un sat ce poate fi model de organizare pentru cele de la oraș”.

           Acțiunile de  modernizare a învățământului local continuă și în prezent prin perfecționarea acestora cu noi mijloace și materiale didactice, o realizare deosebită fiind cabinetul de informatică (care de-a lungul timpului a fost reabilitat și modernizat cu tehnică de ultimă generație și a căpătat un aspect ultra modern).

            În concluzie, o școală care merită și poartă cu cinste numele marelui erou national Avram Iancu, atribuit în anul 1997, la 125 de ani de la moartea sa, din inițiativa prof. Dincă Iorgu și susținută de prof. Cristea Nicolae.

                    

            Astăzi, reţeaua de învăţământ e compusă din:

  • Școala Gimnazială “Avram Iancu” Baia de Criș (clasele CP – VIII) – la Baia de Criș;

  • Școli primare (clasele CP – IV), Rişculiţa şi Ţebea;

  • Grădiniţe – la Baia de Criş, Rişculiţa şi Ţebea.

Contact

str. Tribunului 18, 337005 Hunedoara

 

0254.682.109

 

scoalabaia@yahoo.ro